• Zakupy na sezon 2022. Svojskie.pl
    Aktualności,  Zakupy

    Zakupy nasion na sezon 2022

    Dzisiaj, 22 lutego, całkowicie przypadkowo, kupiłem wszystkie potrzebne (mam taką nadzieję) nasionka do wysiewu w sezonie 2022. Przypadkowo, ponieważ pojechałem do Lidla po jakieś podstawowe zakupy. A tu przy wejściu stojak z nasionami. Kucnąłem, zacząłem wybierać, no i uzbierało mi się kilkanaście torebek. Wszystkie nasiona z Lidla są od firmy W. Legutko. Zakupy na sezon 2022 w Lidlu Mieszanka roślin miododajnych – 1,99 zł Pomidor wysoki malinowy Faworyt -1,99 zł Cukinia zwyczajna Astra Polka – 0,79 zł Rzodkiewka Krasa – 0,79 zł Sałata głowiasta masłowa Królowa Majowych – 0,99 zł Marchew Jadalna Pierwszy zbiór – 0,79 zł Fasola szparagowa – karłowa Goliatka – 0,99 zł Bób Jankiel biały – 0,99 zł Groch siewny łuskany Sześciotygodniowy – 0,99 zł Burak ćwikłowy Opolski – 0,79 zł Burak…

  • Wino z mniszka lekarskiego z roku 2021
    Aktualności,  Wino domowe

    Wino z mniszka 2021

    Składniki: 0.5 kg. płatków mniszka 4 l. wody 2 kg. cukru 5 gr. drożdży Cobra do win białych pół paczki pożywki Browin 1 pomarańcza 1 cytryna sok z 2,5 cytryny Jak robiłem wino z mniszka? Mniszek zbierany był w poniedziałek, 10 maja. Wieczorem zalałem płatki mniszka 2 litrami wody i zagotowałem. Dodałem pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz cytrynę. Tak przygotowany nastaw czekał do czwartkowego wieczora, kiedy to wyczyściłem wiaderko fermentacyjne. Zrobiłem syrop cukrowy. Uwodniłem drożdże, a następnie wszystko ze sobą zmieszałem. Ale po kolei. 5 gramów drożdży Cobra wsypałem do około 150 ml. wody (temperatura 33°C.) ze szczyptą cukru i poczekałem około 40 minut. W tym czasie syrop cukrowy stygnął. Przelałem nastaw do wiadra fermentacyjnego i dodałem pół opakowania pożywki dla drożdży. Gdy syrop osiągnął około 30°C. wlałem go do wiaderka i dodałem drożdże.…

  • wino brzoskwiniowe
    Aktualności,  Wino domowe

    Wino brzoskwiniowe

    Pomysł na wino brzoskwiniowe pojawił się przypadkiem. Dostałem ponad 10 kilogramów owoców i długo się nie namyślając kupiłem drożdże, pożywkę i inne akcesoria. Do dzieła! Data nastawu: 14 września 2019 r. Po wypestkowaniu wyszło równiutkie 10,5 kilograma. Do owoców dodałem 4 litry wody i jedynie 1 kilogram cukru. Dodałem drożdże Fermivin 15% i pożywkę Browin. BLG na starcie było równe 12° Tej pulpy brzoskwiniowej było jakieś 15-16 litrów (już po dodaniu wody). Po tygodniu, 21 września, BLG spadło do 1°. Dodałem 3 litry wody + 1 kilogram cukru. A później, wieczorkiem dodałem jeszcze raz 3 litry wody i 1 kg cukru. BLG znów 12°. 25 września drożdże znów zjadły cały cukier. BLG=0°. Dziś jest 1 października, plan jest taki, że jutro znów dodam kilogram cukru ale już pewnie rozpuszczony…

  • Aktualności,  Wino domowe

    Tabelka BLG. Przeliczenie cukru na alkohol

    Często zdarza mi się zapodziać gdzieś tę tabelkę więc jak zrobię z niej wpis na blogu to posłuży nie tylko mi ale i Wam. Tabelka BLG prezentuje dane dotyczące przerobienia cukru na alkohol. Poniżej niej zamieściłem krótki opis dotyczący tego jak obliczyć stężenie alkoholu w docelowym trunku przy dodawaniu cukru. Kalkulator BLG. Tabelka BLG Zawartość cukru [BLG] Stężenie alkoholu [%] 1 0,0 2 0,1 3 0,5 4 1,0 5 1,5 6 1,9 7 2,5 8 3,1 9 3,5 10 3,9 11 4,5 12 5,2 13 5,7 14 6,2 15 6,7 16 7,3 17 7,8 18 8,3 19 8,8 20 9,6 21 10,0 22 10,4 23 11,2 24 11,8 25 12,5 26 12,9 27 13,3 28 14,1 29 14,7 30 15,5 31 16,0 32…