Sezon na czarną porzeczkę powoli się kończy czas więc nastawić wino.
Pojechałem w sobotę na wieś i koło południa zadzwoniłem do znajomej pani, która ma plantację czarnej porzeczki, z pytaniem po ile mi sprzeda porzeczkę? A ta mi mówi, że w środę skończyła zbiory i nie ma już nic na sprzedaż. Smutek, żal i niedowierzanie.
No ale próbuję dalej, w poniedziałek, już w Rzeszowie pojechałem do skupu owoców i radość wróciła. Czarna porzeczka czekała na mnie w cenie 2,50 zł, co mnie bardzo ucieszyło. Kupiłem 15 kilogramów.
Przy okazji kupiłem jeszcze 10 kilogramów wiśni, po 4 zł, więc będzie się działo.
Wino z czarnej porzeczki i wino z wiśni
Do wina z czarnej porzeczki użyłem pierwszy raz wody mineralnej Nałęczowianka. Na początek rozpuściłem 2 kg cukru w 3 litrach (2 butelki, 1,19 za butelkę) wody. Cukier biały Królewski udało mi się kupić po 1,49 zł, więc cena przyzwoita.
Po dodaniu syropu cukrowego BLG było równe 18. Oczywiście poza cukrem była pożywka dla drożdży no i same drożdże. Pierwszy raz użyłem drożdży suszonych FERMIVIN 7013 z Browinu.
Owoc czarnej porzeczki jest dość łatwym surowcem. Miażdżyłem je taką końcówką do miksera Zelmer. Poszło idealnie.
Wino nastawiłem w pojemniku fermentacyjnym z kranikiem. Pojemność coś koło 33 litrów. Można częściej sprawdzaj BLG bez niepotrzebnego napowietrzania.
Wino z wiśni
Tutaj generalnie wszystko robiłem jak powyżej. Poza tym, że owoc ubiłem tłuczkiem do ziemniaków. Drożdże i pożywka ta sama, proporcje wody i cukru również. BLG wiśnia miała na starcie, przed cukrem = 12. Po dodaniu cukru BLG=24. Owoców oczywiście było mniej gdyż coś około 9=9,5 kilograma.
Wino z czarnej porzeczki
Data nastawu: 22 lipca
14,5 kg porzeczki – wiem, że kupiłem więcej :)
3 litry wody
2 kilogramy cukru
drożdże Fermivin
pożywka dla drożdży
W sumie jest około 20 litrów nastawu
BLG=18
Wino z wiśni
Data nastawu: 22 lipca
9,5 kg wiśni – też trochę podjadłem :)
3 litry wody
2 kilogramy cukru
drożdże Fermivin
pożywka dla drożdży
W sumie jest około 14 litrów nastawu
BLG=10 przed cukrem, wiśnia bardzo słodziutka, BLG po dodaniu syropu cukrowego = 24.
Pierwszy pomiar cukru
27 lipca – sprawdziłem stężenie cukru w nastawach.
Czarna porzeczka – BLG = 1
Wiśnia – BLG = 4
Do czarnej porzeczki dodałem syrop z 2 litrów wody i 2 kilogramów cukru. Po dodaniu syropu BLG = 14.
31 lipca – sprawdziłem ponownie cukier w nastawie z wiśni. Drożdże przerobiły cały cukier i BLG było równe zero. Dodałem syrop 2 l. wody + 2 kg cukru. BLG = 13
Do czarnej porzeczki nie dodawałem cukry, BLG około 2-3 stopni. W rurce ciągle słychać bul bul więc póki co czekam.
2 sierpnia – sprawdziłem czarną porzeczkę. BLG spadło do około 1 stopnia. Dodałem syrop cukrowy: 2 litry wody + 2 kg cukru. BLG = 7.
4 sierpnia – sprawdziłem wiśnie. BLG = 10. Nie dodaję cukru.
Zlewam znad osadu
13 września
wiśnia – BLG =5
czarna porzeczka – BLG = 0
Dziś, w piątek trzynastego, zlewam kolejny raz znad osadu (jakoś nie mogę znaleźć wpisu z pierwszego zlewania). Osad w wiśni taki normalny, drożdżowy syf na spodzie. Natomiast w czarnej porzeczce taka jakby galareta na spodzie.
Po zlaniu wina zostało:
wiśnia – 10 litrów
czarna porzeczka prawie 15 litrów
Dziś też dodaję syrop cukrowy do wina z czarnej porzeczki.
Proporcje: 3 litry wody + 1 kilogram cukru.
Po dodaniu BLG = 5.
Aktualizacja 2019/11/03
Zlałem znad osadu i sprawdziłem BLG. Wino wiśniowe oraz z czarnej porzeczki mają BLG= 5°.
Aktualizacja, okolice początku roku
Połączyłem oba wina. Przelałem do jednego balonu.
Aktualizacja 2020/06/16
Wina jest około 10 litrów. Wino wg mnie bardzo kwaśne, dodałem do niego około 3 gramy węglanu wapnia. BLG w dniu zlewania znad osadu wynosiło również 4 °. Więc 1 stopień w ciągu 7 miesięcy.