Aktualności,  Wino domowe

Tabelka BLG. Przeliczenie cukru na alkohol

Często zdarza mi się zapodziać gdzieś tę tabelkę więc jak zrobię z niej wpis na blogu to posłuży nie tylko mi ale i Wam.

Tabelka BLG prezentuje dane dotyczące przerobienia cukru na alkohol.

Poniżej niej zamieściłem krótki opis dotyczący tego jak obliczyć stężenie alkoholu w docelowym trunku przy dodawaniu cukru.

Kalkulator BLG. Tabelka BLG

Zawartość cukru [BLG] Stężenie alkoholu [%]
1 0,0
2 0,1
3 0,5
4 1,0
5 1,5
6 1,9
7 2,5
8 3,1
9 3,5
10 3,9
11 4,5
12 5,2
13 5,7
14 6,2
15 6,7
16 7,3
17 7,8
18 8,3
19 8,8
20 9,6
21 10,0
22 10,4
23 11,2
24 11,8
25 12,5
26 12,9
27 13,3
28 14,1
29 14,7
30 15,5
31 16,0
32 16,5
33 17,0
34 17,6
35 18,2
 

Na koniec jeszcze kilka słów dotyczących obliczeń mocy.

Wiadomo, że każdy owoc posiada jakiś cukier. Jeden więcej, drugi mniej. Ten cukier też zostanie przerobiony na alkohol. Ale gdybyśmy robili wino np. z ryżu, albo mniszka lekarskiego, gdzie cukru jest jak na lekarstwo to przelicznik jest następujący.

17 gramów na 1 % w 1 litrze

Na każdy 1% alkoholu w litrze wina potrzebne jest 17 gramów cukru.

Co to oznacza i jak to się ma do 20 litrów wina o mocy 16 % alko? A nic innego jak prostą matematykę.

17 gramów na 1 % w 1 litrze. A chcemy mieć 20 litrów o mocy 16%. Bierzemy kalkulator w rękę i mnożymy 17 gr. x 20 l. x 16% = 5440, czyli około 5,5 kg cukru należy dodać do nastawu aby uzyskać 20 litrów wina o mocy 16%. Pamiętać należy o tym cukrze w owocach!

Oczywiście nie można dodać całego cukru od razu. Najpierw dodajemy np. 3 kilogramy cukru rozpuszczonego w wodzie i po jakiś 10 dniach pozostałe 2,5 kg.

Sprawdź jak obliczam moc wina w najnowszym wpisie