Często zdarza mi się zapodziać gdzieś tę tabelkę więc jak zrobię z niej wpis na blogu to posłuży nie tylko mi ale i Wam.
Tabelka BLG prezentuje dane dotyczące przerobienia cukru na alkohol.
Poniżej niej zamieściłem krótki opis dotyczący tego jak obliczyć stężenie alkoholu w docelowym trunku przy dodawaniu cukru.
Kalkulator BLG. Tabelka BLG
Zawartość cukru [BLG] | Stężenie alkoholu [%] |
---|---|
1 | 0,0 |
2 | 0,1 |
3 | 0,5 |
4 | 1,0 |
5 | 1,5 |
6 | 1,9 |
7 | 2,5 |
8 | 3,1 |
9 | 3,5 |
10 | 3,9 |
11 | 4,5 |
12 | 5,2 |
13 | 5,7 |
14 | 6,2 |
15 | 6,7 |
16 | 7,3 |
17 | 7,8 |
18 | 8,3 |
19 | 8,8 |
20 | 9,6 |
21 | 10,0 |
22 | 10,4 |
23 | 11,2 |
24 | 11,8 |
25 | 12,5 |
26 | 12,9 |
27 | 13,3 |
28 | 14,1 |
29 | 14,7 |
30 | 15,5 |
31 | 16,0 |
32 | 16,5 |
33 | 17,0 |
34 | 17,6 |
35 | 18,2 |
Na koniec jeszcze kilka słów dotyczących obliczeń mocy.
Wiadomo, że każdy owoc posiada jakiś cukier. Jeden więcej, drugi mniej. Ten cukier też zostanie przerobiony na alkohol. Ale gdybyśmy robili wino np. z ryżu, albo mniszka lekarskiego, gdzie cukru jest jak na lekarstwo to przelicznik jest następujący.
17 gramów na 1 % w 1 litrze
Na każdy 1% alkoholu w litrze wina potrzebne jest 17 gramów cukru.
Co to oznacza i jak to się ma do 20 litrów wina o mocy 16 % alko? A nic innego jak prostą matematykę.
17 gramów na 1 % w 1 litrze. A chcemy mieć 20 litrów o mocy 16%. Bierzemy kalkulator w rękę i mnożymy 17 gr. x 20 l. x 16% = 5440, czyli około 5,5 kg cukru należy dodać do nastawu aby uzyskać 20 litrów wina o mocy 16%. Pamiętać należy o tym cukrze w owocach!
Oczywiście nie można dodać całego cukru od razu. Najpierw dodajemy np. 3 kilogramy cukru rozpuszczonego w wodzie i po jakiś 10 dniach pozostałe 2,5 kg.