wino tutti frutti składniki
Wino domowe

Wino Tutti Frutti

Data nastawienia: 1 kwietnia 2020 roku

I to nie są żarty. Nastawiłem wino na prima aprilis z tego co było w lodówce, więc to takie wino pizza :) Niestety sytuacja jaką mamy jest taka a nie inna, dlatego miejsce w zamrażarce się przyda.

Do wina dodałem więc:

  • maliny
  • czarną porzeczkę
  • wiśnie
  • borówki

Dodałem też wodę i cukier. Wino na starcie miało 16° BLG. Po 10 dniach, w dniu 11 kwietnia dosłodziłem wino. Dodałem 0,5 l. wody i 0,5 kg cukru – BLG = 6°.

Następne dosładzanie było 18 kwietnia. 0,5 l. wody i 0,5 kg cukru. BLG = 5°.

15 maja sprawdzam BLG, które jest równe -1°. Dodaję pół kilograma cukru rozpuszczone w winie. BLG = 6°.

16 czerwca. Sprawdzam BLG = 6°, przez miesiąc nic nie drgnęło. Zlałem znad osadu i odstawiłem.

Podliczam przerobiony cukier, BLG w sumie 28°.

Aktualnie jest 6°, tego nie dodaję. Korzystając z tabeli BLG sprawdzam, że wino tutti frutti ma około 14% alkoholu. Taka moc jak najbardziej jest wystarczająca. Gdyby te dodatkowe 6° BLG drożdże zbiją do zera to wino będzie miało między 17 a 18% alkoholu, ale użyte drożdże mają tolerancję do 13% więc to już max ich możliwości.

Zostawiam wino do klarowania na kilka miesięcy. Zaglądnę do niego 1 października gdy będzie miało 6 miesięcy.

Aktualizacja 02/10/2020r.

Wino tutti frutti po 6 miesiącach

Sprawdziłem BLG, które wyniosło 6°, nie dosładzałem tego wina, natomiast zlałem jedną butelkę plus może ze dwa kieliszki.

Pięknie wyklarowało!

Wino Tutti Frutti wygląda świetnie, jest klarowne, owocowe w smaku, wyszło pysznie!