Wino z mniszka lekarskiego. Przepis na stronie svojskie.pl Zdjęcie przedstawia mniszka lekarskiego na łące.
Wino domowe

Wino z mniszka lekarskiego

Jest ostatni weekend kwietnia, pogoda idealna, wiosna w pełni, wszystko kwitnie, więc czas na wino z mniszka lekarskiego, popularnie zwanego mleczem.

W tym roku pierwszy raz będę robił wino z mniszka. W ubiegłym roku robiłem tzw. miodek z mniszka, ale, że zostały mi jeszcze dwa słoiki to w tym roku zrobię winko. A że przypadkiem, końcem kwietnia, kupiłem sobie pojemnik fermentacyjny to przecież nie może stać pusty.

Mniszek lekarski

Mniszek lekarski, zwany też mniszkiem pospolitym, nazwa naukowo Taraxacum officinale, takie mądre słowa znalazłem w Wikipedii, jest surowcem trudnym. Jeśli chodzi o sam zbiór to z tym nie ma większych problemów, ale jeśli zaczniemy oddzielać płatki od zielonych koszyczków to robi się ciężko.

Na poniższym zdjęciu widać, że mam w sumie 80 dkg mniszka. Zbierałem go jakąś godzinę, może ciut więcej. Ale oczyszczenie go zajęło mi dobre 3 godziny. Dość mocno wiało więc musiałem się schować do tunelu foliowego, w którym było chyba z 50 stopni.

Jak zrobiłem wino z mniszka lekarskiego?

27 kwietnia.
No ale cóż udało się oddzielić, przewieźć do domu, gdzie zrobiłem z niego wywar zalewając wrzątkiem. Dodałem cztery pomarańcze i dwie cytryny i tak zostawiłem na dobę.

Następnego dnia zlałem nastaw przez gazę jałową, przecisnąłem wszystko dokładnie. Nastawu wyszło trochę około 5,5 litrów. Dodałem jakieś 2 lity syropu cukrowego. Następnie kwasek cytrynowy, pożywka dla drożdży, drożdże Coobra do białych win, jakieś 4 gramy, no i pozostało cierpliwie czekać. A i najważniejsze. BLG = 18 stopni.

Zlewam z nad osadu

8 maja po 11 dniach burzliwej fermentacji sprawdzam poziom cukru. Po wrzuceniu cukromierza do pojemnika fermentacyjnego ledwo było widać czubek. Zanurkował gdzieś na -2 stopnie BLG. Dodałem zrobiony z nastawu i 0,6 kg. cukru syrop cukrowy, BLG po zamieszaniu pokazało 3-4 stopnie. Mało! Zostawię jednak ten nastaw na jakieś 2 tygodnie.

Podsumowując drożdże przerobiły jakieś 24 (18+6) BLG na alkohol więc korzystając z tabelki BLG widać, że wino z mniszka lekarskiego powinno mieć jakieś 10-11 % alkoholu. Oczywiście to wszystko na oko, gdyż jak już wiem po lekturze książki „Domowy wyrób win”, cukromierz mierzy wszystko, cukry i niecukry, które należałoby odjąć aby uzyskać pomiar bliższy prawdy. Ja jednak przyjmuję, że wino ma te 10-11% alkoholu.

Tak z czystej ciekawości chcę zobaczyć czy po tym czasie jak dodam kolejną porcję syropu cukrowego czy drożdże jeszcze ruszą.

Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego?

  1. Zbierz odpowiednią ilość kwiatów mniszka lekarskiego, im więcej tym lepiej.
  2. Oddziel płatki od koszyczków. Koniecznie użyj rękawiczek.
  3. Pozostaw kwiaty na jakiś czas np. na gazie aby pozbyć się ewentualnych robaczków.
  4. Zrób wywar zalewając płatki mniszka lekarskiego wrzątkiem.
  5. Dodaj owoce cytrusowe. Ja dodałem cztery pomarańcze i dwie cytryny.
  6. Zostaw nastaw na dobę.
  7. Następnego dnia zlej nastaw przez gazę jałową. To co zostanie na gazie mocno wyciśnij.
  8. Dodaj syrop cukrowy, kwasek cytrynowy, pożywkę dla drożdży.
  9. Drożdże winiarskie zrób zgodnie z instrukcją. Ja użyłem drożdży Coobra do białych win
  10. Czekaj cierpliwie zlewając minimum dwa razy znad osadu.

Zobacz zdjęcia z zbierania składników na wino z mniszka lekarskiego:

Aktualizacja 2019/11/03

Zlałem znad osadu