19 grudnia, wtorek, zostało kilka dni do świąt. Choinka pięknie przystrojona, a ja ma czas i ochotę zrobić coś swojskiego na święta. W zasadzie to nie coś ale pyszną, soczystą szynkę bez wędzenia, czyli szynkę parzoną na święta. Zacznę od składników, a jak się nie trudno domyślić, główną rolę gra tutaj szynka kulka. Składniki na solankę do peklowania szynki na święta Wszystko razem gotuję jakieś 5 minut, aby woda nabrała aromatu przypraw. Po zagotowaniu studzę i sprawdzam ile zostało zalewy. U mnie zostało 1,8l. Dodaję 75 gr. soli peklującej na 1 litr zalewy, dodałem 135 gr soli peklującej. Mieszam do rozpuszczenia i wkładam szynkę. U mnie szynka kulka ważyła dokładnie 1030gr. Woda musi koniecznie przykrywać szynkę. Odstawiam do lodówki na 4 dni. Każdego dnia obracam szynkę do góry nogami w zalewie, nie wiem po co, ale tak robię. Po czterech dniach obieram łupiny z 4-5…
-
-
Swojski chleb z ziarnami
Wino przyjemnie bulgocze więc pora zająć się czymś innym ale równie przyjemnym. Upiekę sobie chleb z ziarnami. No i dobra, pomysł jest ale nie mam żadnych naczyń do tego. Żadnych brytfanek, tortownic, chlebownic czy jak to się tam nazywa. No ale mam mega ochotę! Przeglądnąłem internet i w zasadzie wystarczy papier do pieczenia, a to akurat mam. Skoro nie muszę mieć specjalnych akcesoriów to działamy. Składniki na swojski chleb z ziarnami 460-480 gr mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyny Stoisław 25 gr drożdży domowych, takie zwykłe w żółtym papierku z babcią na etykiecie dwie łyżeczki soli łyżeczka cukru 380 ml letniej wody dwie garście ziaren z opakowania Kresto, mieszanka: słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego Swojski chlebek z ziarnami w kliku krokach: Drożdże pokruszyłem i sypnąłem im łyżeczkę cukru, póki co nie podlewałem wodą. Do miski z robota kuchennego przesiałem mąkę, dodałem dwie łyżeczki…