Szynka na święta
Wypieki i jedzenie

Szynka na święta

19 grudnia, wtorek, zostało kilka dni do świąt. Choinka pięknie przystrojona, a ja ma czas i ochotę zrobić coś swojskiego na święta. W zasadzie to nie coś ale pyszną, soczystą szynkę bez wędzenia, czyli szynkę parzoną na święta.

Zacznę od składników, a jak się nie trudno domyślić, główną rolę gra tutaj szynka kulka.

Składniki na solankę do peklowania szynki na święta

  • 30 gr. czosnku w łupinach
  • pieprz czarny – 10 kulek
  • owoce jałowca – 7 kulek
  • liście laurowe – 2 sztuki
  • ziele angielskie – 5 kulek
  • majeranek – 1 kopiata łyżka stołowa
  • wody – 2 litry, tak aby zakryło szynkę
Szynka na święta

Wszystko razem gotuję jakieś 5 minut, aby woda nabrała aromatu przypraw. Po zagotowaniu studzę i sprawdzam ile zostało zalewy. U mnie zostało 1,8l. Dodaję 75 gr. soli peklującej na 1 litr zalewy, dodałem 135 gr soli peklującej. Mieszam do rozpuszczenia i wkładam szynkę. U mnie szynka kulka ważyła dokładnie 1030gr.

Woda musi koniecznie przykrywać szynkę. Odstawiam do lodówki na 4 dni. Każdego dnia obracam szynkę do góry nogami w zalewie, nie wiem po co, ale tak robię.

Szynka na święta

Po czterech dniach obieram łupiny z 4-5 dużych cebul i zagotowuję w 2 litrach wody, aż woda nabierze pięknej rubinowej, a może bursztynowej barwy. Łupiny z cebuli wyciągam, wodę studzę do około 80°C. W tym czasie jak woda stygnie oczyszczam szynkę z tych wszystkich błonek itp. Pakuję ją w siatkę do wędzenia, nie jest to takie proste więc tutaj przydaje się pomoc Madzi.

Wiążę oba końce i wkładam szynkę do wody. Parzę jakieś 50-55 minut.

Po tym czasie wyciągam ją na deskę i obsypuję papryką słodką i wędzoną, w proporcjach 4 części papryki słodkiej 1 część papryki wędzonej, nie chcę aby ta wędzona zdominowała smak szynki.

Tak obsypaną papryką szynkę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 120°C. na 20 minut. Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia do temperatury pokojowej a następnie przekładam na noc do lodówki.

Smacznego!

Koszt przygotowania szynki na święta

  • Czas, wiadomo, bezcenny :) a tak na poważnie trzeba poświęcić w sumie jakieś 3 godziny, na solankę, na obracanie, na parzenie. W czasie parzenia szynki siedziałem w kuchni kontrolując temperaturę i pisząc ten przepis.
  • Szynka – 27 zł
  • Peklosól – 5,50zł za 1 kg (użyłem 135 gr.) = 0,75 zł
  • Siatka do wędzenia – 2,70 za 1 metr (użyłem 1/3) = 0,90 zł
  • Przyprawy, woda, prąd – nie mam pojęcia = jak wpiszę 1,35 zł to mi łącznie wyjdzie 30 zł :)