19 grudnia, wtorek, zostało kilka dni do świąt. Choinka pięknie przystrojona, a ja ma czas i ochotę zrobić coś swojskiego na święta. W zasadzie to nie coś ale pyszną, soczystą szynkę bez wędzenia, czyli szynkę parzoną na święta.
Zacznę od składników, a jak się nie trudno domyślić, główną rolę gra tutaj szynka kulka.
Składniki na solankę do peklowania szynki na święta
- 30 gr. czosnku w łupinach
- pieprz czarny – 10 kulek
- owoce jałowca – 7 kulek
- liście laurowe – 2 sztuki
- ziele angielskie – 5 kulek
- majeranek – 1 kopiata łyżka stołowa
- wody – 2 litry, tak aby zakryło szynkę

Wszystko razem gotuję jakieś 5 minut, aby woda nabrała aromatu przypraw. Po zagotowaniu studzę i sprawdzam ile zostało zalewy. U mnie zostało 1,8l. Dodaję 75 gr. soli peklującej na 1 litr zalewy, dodałem 135 gr soli peklującej. Mieszam do rozpuszczenia i wkładam szynkę. U mnie szynka kulka ważyła dokładnie 1030gr.
Woda musi koniecznie przykrywać szynkę. Odstawiam do lodówki na 4 dni. Każdego dnia obracam szynkę do góry nogami w zalewie, nie wiem po co, ale tak robię.

Po czterech dniach obieram łupiny z 4-5 dużych cebul i zagotowuję w 2 litrach wody, aż woda nabierze pięknej rubinowej, a może bursztynowej barwy. Łupiny z cebuli wyciągam, wodę studzę do około 80°C. W tym czasie jak woda stygnie oczyszczam szynkę z tych wszystkich błonek itp. Pakuję ją w siatkę do wędzenia, nie jest to takie proste więc tutaj przydaje się pomoc Madzi.
Wiążę oba końce i wkładam szynkę do wody. Parzę jakieś 50-55 minut.
Po tym czasie wyciągam ją na deskę i obsypuję papryką słodką i wędzoną, w proporcjach 4 części papryki słodkiej 1 część papryki wędzonej, nie chcę aby ta wędzona zdominowała smak szynki.
Tak obsypaną papryką szynkę wkładam do piekarnika rozgrzanego do 120°C. na 20 minut. Wyciągam i odstawiam do wystygnięcia do temperatury pokojowej a następnie przekładam na noc do lodówki.
Smacznego!
Koszt przygotowania szynki na święta
- Czas, wiadomo, bezcenny :) a tak na poważnie trzeba poświęcić w sumie jakieś 3 godziny, na solankę, na obracanie, na parzenie. W czasie parzenia szynki siedziałem w kuchni kontrolując temperaturę i pisząc ten przepis.
- Szynka – 27 zł
- Peklosól – 5,50zł za 1 kg (użyłem 135 gr.) = 0,75 zł
- Siatka do wędzenia – 2,70 za 1 metr (użyłem 1/3) = 0,90 zł
- Przyprawy, woda, prąd – nie mam pojęcia = jak wpiszę 1,35 zł to mi łącznie wyjdzie 30 zł :)