Krem z dyni Hokkaido - przepis
Aktualności

Krem z dyni hokkaido

Krem z dyni Hokkaido - przepis

Krem z dyni hokkaido to jedna z naszych ulubionych, jesiennych zup. Przepis na to danie jest niezwykle prosty, a składniki dostępne w każdym sklepie. W naszym przypadku składniki dostępne były na działce ;-)

Składniki na zupę krem z dyni hokkaido:

  • jedna dynia hokkaido
  • jedna cebula żółta
  • pół cebuli czerwonej
  • dwa ziemniaki
  • cztery ząbki czosnku
  • półtora litra wody
  • dwie kostki warzywne do bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, płatki chili

Krem z dyni hokkaido – krok po kroku

Dynię wydrążyłem taką dość mocną łyżeczką do lodów. Zazwyczaj dynię hokkaido na krem wykorzystuję całą, wraz ze skórką, jednak zbliża się Halloween, dzisiaj jest 13 października, więc wykorzystam ją jako ozdoba halloweenowa. W tym przepisie nie będę też dyni podpiekał w piekarniku, chociaż ten sposób też bardzo lubię.

Następnie oddzieliłem miąższ od pestek. pestki z dyni hokkaido rozłożyłem na papierze do pieczenia i włożyłem do piekarnika na około dwie godziny, trzeba kontrolować aby się za bardzo nie zrumieniły i co jakiś czas przewracać. Dodatkowo posoliłem je i obsypałem płatkami chili, które również mam z własnej działki.

Pestki się suszą a ja do garnka z wodą dodaję dwie kostki warzywne, poszatkowaną cebulę , czosnek i przyprawy. Jak bulion zaczyna się gotować, zmniejszam ogień i dodaję dynię hokkaido.

Krem z dyni Hokkaido - przepis

Bulion z warzywami gotuję jakieś pół godziny, po tym czasie krótko blenduję. Zostawiam znowu na jakiś czas, około pół godziny. Teraz blenduję na gładko, ustawiam czas na kuchence na godzinę i redukuję. Ten czas na redukcję też jest raczej umowny. Jeśli widzę, że krem z dyni hokkaido będzie bardzo gęsty to skracam czas redukowania, jeśli jest zbyt rzadki to zostawiam go trochę dłużej na kuchni.

Krem z dyni Hokkaido - przepis

Opcjonalnie do zupy można dodać kurkumę czy curry. Czasami dodaję, a czasami robię z takich składników jak powyżej.

Po godzinie w piekarniku pestki są już w zasadzie wysuszone więc wykładam na talerz i odstawiam, trochę się przestudzą.

Krem z dyni Hokkaido - przepis

No i to już w zasadzie wszystko, nakładamy na talerze i Smacznego!