Svojski chlebek z ziarnami
Wypieki

Swojski chleb z ziarnami

Wino przyjemnie bulgocze więc pora zająć się czymś innym ale równie przyjemnym. Upiekę sobie chleb z ziarnami.

No i dobra, pomysł jest ale nie mam żadnych naczyń do tego. Żadnych brytfanek, tortownic, chlebownic czy jak to się tam nazywa. No ale mam mega ochotę! Przeglądnąłem internet i w zasadzie wystarczy papier do pieczenia, a to akurat mam. Skoro nie muszę mieć specjalnych akcesoriów to działamy.

Składniki na swojski chleb z ziarnami

Mąka pszenna chlebowa typ 750 1 kg Młyny Stoisław
  • 460-480 gr mąki pszennej chlebowej typ 750 Młyny Stoisław
  • 25 gr drożdży domowych, takie zwykłe w żółtym papierku z babcią na etykiecie
  • dwie łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 380 ml letniej wody
  • dwie garście ziaren z opakowania Kresto, mieszanka: słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego

Swojski chlebek z ziarnami w kliku krokach:

  1. Drożdże pokruszyłem i sypnąłem im łyżeczkę cukru, póki co nie podlewałem wodą.
  2. Do miski z robota kuchennego przesiałem mąkę, dodałem dwie łyżeczki soli oraz dwie garście ziaren.
  3. Wodę zagotowałem i ostudziłem, temperaturę oczywiście sprawdzając metodą 'na palec’.
  4. Odczekałem jakieś 30 minut. W tym czasie drożdże zajęły się już cukrem. Dodałem im wody i wszystko wymieszałem.
  5. Przelałem wszystko do miski i takimi końcówkami do mieszania ciasta zacząłem wyrabiać. Znaczy nie ja a ten malakser czy robot.
  6. Po 10, może 15 minutach przełożyłem wszystko do większej miski i zakryłem folią kuchenną. Zostawiłem na 2,5 godziny może ciut więcej.
  7. Jak ciasto wyrosło podzieliłem na dwie części i trochę jeszcze wyrobiłem, podsypując mąką.
  8. Nagrzałem piekarnik do 230 st. Celsjusza i na papierze do pieczenia oprószonym mąką piekłem jakieś 35-40 minut.
  9. Do piekarnika wsadziłem pojemnik z wodą. Nie wiem po co, chyba, żeby wilgoć była w piekarniku. Wyczytałem w necie, że warto. Nie wiem czy warto ale wyszło spoko!
  10. Teraz spisuję te wszystkie kroki ponieważ muszę poczekać aż chlebek ostygnie.

Smacznego.

Swojski chlebek z ziarnami
Swojski chlebek z ziarnami

Wydatki

  • Mąka pszenna 1 kg: 2,99 zł
  • Mieszanka ziaren Kresto 300 gr: 5,99 zł
  • Drożdże 100 gr: 1,50 zł
  • Prąd: 1,90 zł – nie mam pojęcia ile to może kosztować
  • Woda: 0 zł

Mąki użyłem pół kilograma, 60 gram mieszanki ziaren, a drożdży 25 gr. Wychodzi więc na okrągło 1,5 + 1,2 + 0,4 = 3,1

Nie wiem ile kosztuje prąd do wyrobienia i upieczenia chlebków, z pewnością przesadziłem. Wpisałem 1,90, żeby wyszło na równe 5 zł :) Wody to nawet nie doliczam. Sądzę, że łączny koszt tych dwóch chlebów z ziarnami to mniej niż 5 zł + czas.