Data nastawu: 2022/10/02
BLG start: 13°.
W tym roku po raz pierwszy robiłem wino całkowicie bez użycia wody. Ani jednego mililitra.
Z tego powodu wina nie ma za dużo, ale czuję, że będzie pyszne.
Miałem jakieś 15 kg winogron, takich zwykłych, domowych, nie wiem nawet jaka to odmiana. Owoce podzieliłem na dwie części. 10 kg i 5 kg.
Większą część nastawiłem na drożdżach kupnych, Aromatic Wine Complex.
Natomiast 5kilogramowy nastaw pozostawiłem naturze. Fermentacja odbywa się na drożdżach dzikich. Winogrona oczywiście umyłem i oczyściłem.
Po jakiś 3-4 tygodniach odcisnąłem owoce i dodałem cukier. Do większego nastawu 800gr cukru rozpuszczonego w winie, a do mniejszego 400gr cukru. BLG podniosło się z zera do około 5°.
Zostawiam na kolejne tygodnie.
Aktualizacja 2023/01/21
Zostawiłem wino jak widać na dłużej niż na kilka tygodni. Zaglądnąłem do niego po nowym roku. Zlałem winko znad osadu. Dosłodziłem. Do większego nastawu dałem 500gr cukru, a do mniejszego 300gr. BLG skoczyło znowu na około 5°. Cukier oczywiście rozpuściłem w winie.
Jeśli cały cukier wyfermentuje to wychodzi mi jakieś 23°BLG, co przeliczając wg tabelki BLG daje mi wino 11-12%, idealne :)
Aktualizacja 2023/01/28
Nie mogłem się powstrzymać żeby skosztować chociaż lampkę, dwie tego winka. No i rzeczywiście miałem rację. Jest przepyszne. Jeszcze czuć że młode, bo ma mniej niż 4 miesiące, ale już jest pyszne!