Składniki:
- 0.5 kg. płatków mniszka
- 4 l. wody
- 2 kg. cukru
- 5 gr. drożdży Cobra do win białych
- pół paczki pożywki Browin
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- sok z 2,5 cytryny
Jak robiłem wino z mniszka?
Mniszek zbierany był w poniedziałek, 10 maja. Wieczorem zalałem płatki mniszka 2 litrami wody i zagotowałem. Dodałem pokrojoną w plasterki pomarańczę oraz cytrynę. Tak przygotowany nastaw czekał do czwartkowego wieczora, kiedy to wyczyściłem wiaderko fermentacyjne. Zrobiłem syrop cukrowy. Uwodniłem drożdże, a następnie wszystko ze sobą zmieszałem.
Ale po kolei. 5 gramów drożdży Cobra wsypałem do około 150 ml. wody (temperatura 33°C.) ze szczyptą cukru i poczekałem około 40 minut. W tym czasie syrop cukrowy stygnął. Przelałem nastaw do wiadra fermentacyjnego i dodałem pół opakowania pożywki dla drożdży. Gdy syrop osiągnął około 30°C. wlałem go do wiaderka i dodałem drożdże. Dodałem też sok z wyciśniętych dwóch i pół cytryny.
Całość zamknąłem wiekiem, założyłem rurkę fermentacyjną i poszedłem spać, było już grubo po północy! BLG na starcie wyniosło 19°.
Za dwa dni, dziś jest piątek 14 maja, odrzucę płatki kwiatów mniszka oraz owoce i dodam drugą połówkę pożywki. Sprawdzę co przez te kilka dni drożdże zrobiły z cukrem i odstawię nastaw na kilka miesięcy.
Sprawdzony przepis na ???? wino z mniszka lekarskiego.