cydr jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy
Cydr

Cydr jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy

Data nastawu: 16 września 2019

Dziś nastawiłem 2 cydry, cydr jabłkowy oraz cydr jabłkowo-gruszkowy.

cydr jabłkowy w damie 5 litrowej i cydt jabłko-gruszka

Kilka dni temu kupiłem na promocji 2 kartony 5 litrowe soku tłoczonego, jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy. Ale po przelaniu do dwóch dam zapieniło. Więc przelałem jabłko-gruszka do pojemnika fermentacyjnego – 10 l. i dolałem litr soku jabłkowego.

Cydr jabłkowy, ile tego wyjdzie?

Czyli jest, a raczej będzie, 6 litrów cydru jabłko- gruszka i 4 litry cydru jabłkowego.

Do obu (przed przelaniem tego jednego litra) dodałem 1.3 gramy drożdży i pół opakowania pożywki do cydrów słodkich. Soków nie dosładzałem, cukru w nich jest wystarczająca ilość.

A mówiąc dokładnie:

  • w soku jabłkowym jest 111 gramów, co po pomiarze cukromierzem i przeliczeniu na uzyskany alkohol wychodzi około ~6,5%
  • w soku jabłko-gruszka jest 104 gramów, co da 6,18% alkoholu.

Przy okazji sprawdziłem dziś również pozostałe nastawy i tak. Wino gronowe z października 2018, które jakiś czas temu zostało z butelek przelane w pięciolitrowej damy pięknie się wyklarowało.

Dodatkowo sprawdziłem miody pitne, czwórniaki. Miód z maliną wyklarował idealnie. A czysty miód jeszcze jest trochę mętny.

Aktualizacja 2019/09/25

Dodatkowo moje dwa wina, herbaciane i z miodka wciąż mają mega dużo cukru. Przesadziłem z dodawaniem i chyba będę dodawał drożdży do restartu albo jakiejś Turbo Kobry. Wino z zielonej herbaty ma wciąż 11° BLG, a wino z mniszka 10°.

Dodałem do obu pół opakowania drożdży Fermivin 15° na oba balony. Ale nie ruszyło. Zobaczymy jak będzie z turbo drożdżami.

Aktualizacja 2019/11/03

Zlałem znad osadu