Data nastawu: 16 września 2019
Dziś nastawiłem 2 cydry, cydr jabłkowy oraz cydr jabłkowo-gruszkowy.
Kilka dni temu kupiłem na promocji 2 kartony 5 litrowe soku tłoczonego, jabłkowy i jabłkowo-gruszkowy. Ale po przelaniu do dwóch dam zapieniło. Więc przelałem jabłko-gruszka do pojemnika fermentacyjnego – 10 l. i dolałem litr soku jabłkowego.
Cydr jabłkowy, ile tego wyjdzie?
Czyli jest, a raczej będzie, 6 litrów cydru jabłko- gruszka i 4 litry cydru jabłkowego.
Do obu (przed przelaniem tego jednego litra) dodałem 1.3 gramy drożdży i pół opakowania pożywki do cydrów słodkich. Soków nie dosładzałem, cukru w nich jest wystarczająca ilość.
A mówiąc dokładnie:
- w soku jabłkowym jest 111 gramów, co po pomiarze cukromierzem i przeliczeniu na uzyskany alkohol wychodzi około ~6,5%
- w soku jabłko-gruszka jest 104 gramów, co da 6,18% alkoholu.
Przy okazji sprawdziłem dziś również pozostałe nastawy i tak. Wino gronowe z października 2018, które jakiś czas temu zostało z butelek przelane w pięciolitrowej damy pięknie się wyklarowało.
Dodatkowo sprawdziłem miody pitne, czwórniaki. Miód z maliną wyklarował idealnie. A czysty miód jeszcze jest trochę mętny.
Aktualizacja 2019/09/25
Dodatkowo moje dwa wina, herbaciane i z miodka wciąż mają mega dużo cukru. Przesadziłem z dodawaniem i chyba będę dodawał drożdży do restartu albo jakiejś Turbo Kobry. Wino z zielonej herbaty ma wciąż 11° BLG, a wino z mniszka 10°.
Dodałem do obu pół opakowania drożdży Fermivin 15° na oba balony. Ale nie ruszyło. Zobaczymy jak będzie z turbo drożdżami.
Aktualizacja 2019/11/03
Zlałem znad osadu