Pomysł na wino brzoskwiniowe pojawił się przypadkiem. Dostałem ponad 10 kilogramów owoców i długo się nie namyślając kupiłem drożdże, pożywkę i inne akcesoria. Do dzieła!
Data nastawu: 14 września 2019 r.

Po wypestkowaniu wyszło równiutkie 10,5 kilograma.
Do owoców dodałem 4 litry wody i jedynie 1 kilogram cukru.
Dodałem drożdże Fermivin 15% i pożywkę Browin.
BLG na starcie było równe 12°
Tej pulpy brzoskwiniowej było jakieś 15-16 litrów (już po dodaniu wody).
Po tygodniu, 21 września, BLG spadło do 1°.
Dodałem 3 litry wody + 1 kilogram cukru. A później, wieczorkiem dodałem jeszcze raz 3 litry wody i 1 kg cukru. BLG znów 12°.
25 września drożdże znów zjadły cały cukier. BLG=0°.
Dziś jest 1 października, plan jest taki, że jutro znów dodam kilogram cukru ale już pewnie rozpuszczony w winie. Zobaczymy jak będzie.
No to liczymy, ile procent będzie miało nasze wino brzoskwiniowe – tabelka przeliczeniowa znajduje się tutaj:
14 września – BLG startowe 12°
21 września BLG: 1°
21 września po dosłodzeniu BLG: 12°
25 września BLG: 0°
25 września po dosłodzeniu nie wiem ile!!! (pewnie z 5°)
2 października BLG: -2°
2 października po dosłodzeniu BLG: 4°
11 stycznia BLG: 0°
11 stycznia dosłodziłem, BLG: 2°
X° – nie wiem ile dodałem cukru od października do kwietnia
26 kwietnia BLG: 0°
26 kwietnia dosłodziłem BLG: 5°
16 czerwca BLG: 4°, nie dosładzam
Liczą BLG: 11+12+7+4+2+1= 37?!?!? chyba coś nie tak!
Nie wiem ile będzie przerobionego cukru liczę tak ~30- 35°, więc ponad możliwości użytych drożdży, które żyją do ~15% alkoholu.
Aktualizacja 2019/11/03
Zlałem znad osadu
Aktualizacja 2020/04/26
Dziś kolejny raz zlałem wino znad osadu oraz sprawdziłem BLG. Cukier całkowicie wyparował :) drożdże przerobiły go na alkohol. W smaku zbyt wytrawne, więc rozpuściłem pół kilograma cukru w litrze wody, po wlaniu do wina BLG podniosło się do 5°.
Wino bardzo, ale to bardzo klarowne.
Aktualizacja 2020/06/16
BLG 4°