12 czerwca robiłem przegląd wszystkich nastawów oraz zlewałem znad osadu poniższe wina, które mam w pokoju a jest tego sporo:
- Wino brzoskwiniowe
- Wino z czarnej porzeczki i wiśni
- Wino jabłkowe
- Wino z mniszka lekarskiego z zielonymi łebkami
- Wino z rabarbaru i truskawek
- Wino tutti frutti czyli ze znalezionych w zamrażarce owoców
Wino brzoskwiniowe
Jest tego wina około 12 litrów. W dniu zlewania znad osadu sprawdziłem BLG, które wyniosło 4°. Wino układa się w szklanym balonie 15 litrowym.
Wino z czarnej porzeczki i wiśni
Objętościowo około 10 litrów wina, które leżakuje w 20 litrowym szklanym balonie. Wino wg mnie bardzo kwaśne, dodałem do niego około 3 gramy węglanu wapnia. BLG w dniu zlewania znad osadu wynosiło również 4 °.
Wino jabłkowe
Wina jabłkowego mam niewiele i jest to w ogóle mój pierwszy nastaw z tego owocu. BLG w dniu zlewania znad osadu wynosiło 6° i nie chciałbym aby się to zbytnio zmieniało, ponieważ wino jabłkowe musi być słodkie.
Winko czeka na przelanie do butelek w 12 litrowym, browinowskim pojemniku fermentacyjnym, a jest go ciut ponad 8 litrów.
Wino z mniszka lekarskiego z zielonymi łebkami
Drożdże w tym winie wyfermentowały cały cukier, który w dniu zlewania znad osadu i sprawdzania BLG wynosił -1°. Dosłodziłem je rozpuszczając pół kilograma cukru w winie. Po dodaniu do nastawu BLG wzrosło do 3°. Wina jest jakieś 6 litrów.
Wino z rabarbaru i truskawek
To zdecydowanie mój faworyt końcówki wiosny. Wino rabarbarowe z truskawkami nastawiłem 12 czerwca, w dniu robienia pomiarów innych win. Użyłem drożdży Aromatic Wine Complex, które w 4 dniu zeżarły 3 kilogramy cukru i w dniu 16 czerwca, czyli wczoraj rozpuściłem 1 kilogram cukru w 1 litrze wody i dodałem do wina.
BLG na starcie wynosiło 15°
W momencie pomiaru -2°
Po dosłodzeniu 5°
Wino tutti frutti czyli ze znalezionych w zamrażarce owoców
To wino leżakuje :) w 5 litrowej damie, jest go około 4,5 litra. BLG w dniu zlewania znad osadu wynosiło 6°. Wino nastawiałem 1 kwietnia więc ma już jakieś 10 tygodni.