wino rabarbarowe z truskawkami | Svojskie.pl. Domowy wyrób wina i innych smakołyków.
Wino domowe

Wino rabarbarowe z truskawkami

Data nastawu: 2020-06-12. Przepis na wino rabarbarowe z truskawkami

Składniki na wino rabarbarowe z truskawkami:

Do przygotowania wina rabarbarowego z truskawkami użyłem poniższych składników (nastaw początkowy, później dodałem kolejną porcję cukru):

  • 6 kilogramów rabarbaru
  • 1,2 kilograma truskawek
  • 3 kilogramy cukru
  • 12 litrów wody
  • 20 gram drożdży Aromatic Wine Complex (użyłem połowy z 40 gr), złote
  • 9 gr węglanu wapnia – kredy

5 kilogramów rabarbaru kupiłem na targu za 15 zł, do tego dokupiłem dokładni 2,13 kg w osiedlowym warzywniaku w cenie 3,5 za kilogram. Czyli miałem 7,13 kg rabarbaru, ale po obcięciu końcówek zostało mi dokładnie 6 kilogramów.

Do tego kupiłem 2 kilogramy truskawek, również na targu, w cenie 20 zł za koszyczek. Do wina dodałem 1,2 kilograma czystych truskawek, już po wyszypułkowaniu. Czyli truskawki na wino kosztowały mnie 12 złotych

Czyli 20 dkg truskawki na 1 kilogram rabarbaru.

Jak zrobić wino rabarbarowe z truskawkami?

Wino rabarbarowe przygotowuję „na ciepło“. To znaczy, że nie przemrażam go a jedynie zalewam gorącą wodą i odstawiam aż lekko zmięknie. I tak robiłem w trzech turach.

wino rabarbarowe z truskawkami | Svojskie.pl. Domowy wyrób wina i innych smakołyków.

Umyty rabarbar kroiłem na 1-2 cm kawałki, odważałem 2 kilogramy i zalewałem 1,5 l. wody. Czyli przy tej czynności dodałem 4,5 litra wody. Dodatkowo na początku pracy przygotowałem syrop cukrowy zrobiony z 2 kilogramów cukru i 3 litrów wody.

Do wszystkiego dolałem jeszcze 3 litry wody. Czyli już mam 10,5 l. wody. Sprawdziłem BLG i niestety wynik był niski, ledwo 12°. No więc rozpuściłem kolejny kilogram cukru w 1,5 litra wody uzyskując BLG=15° przy 12 litrach wody, 3 kilogramach cukru i 7,2 kilograma owoców.

Do tego dodałem 9 gr węglanu wapnia, czyli wg książki „Domowy wyrób win“ Jana Cieślaka 1,5 gr. na każdy kilogram rabarbaru.

Rabarbar zawiera kwas szczawiowy. Głównie znajduje się on w liściach, ale i w górnych częściach łodygi. Wcześniej pojechałem po drożdże do guru winiarstwa w Rzeszowie, który utwierdził mnie w przekonaniu, że trzeba to zrobić.

Za drożdże i kredę (12 gr.) zapłaciłem w sumie 7 zł. Drożdże po 6 zł za paczkę i złotówka za 12 gr kredy.

Jaki jest koszt nastawienia wina rabarbarowego?

Składniki na wino rabarbarowe kosztowały:

  • za rabarbar zapłaciłem 22,45
  • do tego truskawki 12 zł
  • 3 kg cukru po chyba 1,50 (kupowałem na jakiejś promocji w Biedrze) czyli 4,50 zł
    aktualizacja doszedł kolejny kilogram cukru kupiony za 2,49 zł. I jeszcze kolejne 2 kilogramy, ze starego zakupu po 1,5.
  • drożdże 3 złote (użyłem połowy opakowania)
  • no i złotówka za kredę.
  • wody, czasu, prądu i sprzętu winiarskiego nie liczę

Czyli jakieś 43 złote (45,50 po dodaniu drugiej porcji cukru) za 20 litrów wina. Oczywiście po odlaniu znad osadu trochę ubędzie, ale na pewno trzeba będzie dosłodzić a cukier zwiększy objętość nastawu. Wyjdzie około 2 złote za litr wina z rabarbaru i truskawek.

Aktualizacja 2020/06/16

Po 4 dniu od nastawienia drożdże zeżarły 3 kilogramy cukru i dzisiaj rozpuściłem 1 kilogram cukru w 1 litrze wody i dodałem do wina. Na ile im to starczy, może na 2 dni :)

  • BLG na starcie wynosiło 15°
  • W momencie pomiaru -2°
  • Po dosłodzeniu 5°

Drożdże pracują jak szalone! Będę ich używał częściej.

Aktualizacja 2020/06/20

Bulgotanie w rurce fermentacyjnej ustało wczoraj wieczorem. Dziś rano sprawdziłem BLG, które wyglądało na -3°.

Dodałem 2 litry wody, w których rozpuściłem 2 kilogramy cukru. BLG=6°.

  • BLG na starcie wynosiło 15°
  • W momencie pierwszego pomiaru -2°
  • Po dosłodzeniu 5°
  • W momencie drugiego pomiaru -3°
  • Po dosłodzeniu 6°

Aktualizacja 2020/09/05

Zlałem wino znad osadu. Sprawdziłem BLG=0°. Dodałem 2 kilogramy cukry rozpuszczonego w winie, BLG=7°.

  • BLG na starcie wynosiło 15°
  • W momencie pierwszego pomiaru -2°
  • Po dosłodzeniu 5°
  • W momencie drugiego pomiaru -3°
  • Po dosłodzeniu 6°
  • W momencie drugiego pomiaru 0°
  • Po dosłodzeniu 7°