Wino jabłkowe 2020
Wino domowe

Wino jabłkowe ze spadów 2020

Wczoraj, 15 września, byłem na wsi i nazbierałem kosz jabłek. Takich zwykłych, mało urodziwych, raczej brzydkich :) ale na wino jabłkowe nadają się w sam raz. Sam sok z jabłek miał 11° BLG.

Dziś je umyłem, wykroiłem gniazda nasienne i wycisnąłem z nich sok w nowej wyciskarce wolnoobrotowej Gotie. Fajna maszynka, nie tylko jeśli chodzi o wino :) Dość wstępu, zabieram się za wino z jabłek.

W sumie po obraniu jabłek zostało ich jakieś 7 kilogramów. Wycisnąłem więc z nich sok, którego miałem jakieś 4,5 litra plus piana. Dokroiłem jeszcze kilka sztuk jabłek, żeby było ich ponad 5 litrów. Pianę zebrałem a sok przelałem do pojemnika fermentacyjnego.

W międzyczasie zagotowałem 2 litry wody, w której rozpuściłem 2 kilogramy cukru. Po dodaniu syropu cukrowego do soku jabłkowego zmierzyłem BLG, które wyniosło 25°. Wino jabłkowe, według tabelki BLG będzie miało około 12,5% alkoholu.

Drożdże winne

Do takiej ilości alkoholu idealnie nadadzą się drożdże winne Enovini WS, dodałem pół opakowania oraz pożywkę do wina z witaminą B firmy SpiritFerm.

Drożdże najpierw uwodniłem dodając do szklanki szczyptę pożywki. Po jakiś 10 minutach dodałem do nastawu, wcześniej dosypując pół opakowania pożywki.

Podsumowanie wina jabłkowego

W pojemniku fermentacyjnym jest około 8 litrów nastawu. 5 litrów soku jabłkowego, 2 litry wody i 2 kilogramy cukru, w sumie 25° BLG. Drożdże Enovini WS i pożywka firmy SpiritFerm po pół opakowania.

A tutaj wpis z nastawiania wina jabłkowego w 2019 roku.

Aktualizacja 28/09/2020r.

Sprawdziłem BLG, które wynosi 14°.